Ανάπτυξη σκευασμάτων λουτεολίνης για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας
Το έργο LuteoPaste αφορά τον εντοπισμό, απομόνωση και παραγωγή σε εργαστηριακή και βιομηχανική κλίμακα της λουτεολίνης και παραγώγων της (όπως η τετραμεθοξυλουτεολίνη) από φυτά που απαντώνται στην Ελληνική χλωρίδα, καθώς και η δημιουργία μιας αξιόπιστης εμπορικής φυτικής καλλυντικής πλατφόρμας σκευασμάτων (οδοντόκρεμα και πήκτωμα (gel)) για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας.
Στο έργο LuteoPaste επιδιώκεται η αξιοποίηση των υπαρχουσών γνώσεων, εμπειρίας και δεξιοτήτων για να επιτευχθεί η απαραίτητη τεχνολογική πρόοδος και να επιλυθούν συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα, ώστε να καταστεί εφικτή και οικονομικά βιώσιμη η αύξηση μεγέθους σε βιομηχανική κλίμακα τόσο της διαδικασίας απομόνωσης και παραγωγής της λουτεολίνης και των παραγώγων της, όσο και η παραγωγή των σκευασμάτων που απαρτίζουν την καινοτόμο πλατφόρμα.
Τμήμα Οδοντιατρικής |
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τμήμα Χημικών Μηχανικών | Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τμήμα Φαρμακευτικής |
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τμήμα Γεωπονίας |
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
FREZYDERM ABEE Καλλυντικά – Φάρμακα – Είδη Διατροφής
Pharma-Data Ανώνυμη Εταιρεία Έρευνας και Ανάπτυξης
Η μεθοδολογία του έργου περιλαμβάνει την κατάρτιση οκτώ (8) ξεχωριστών Ενοτήτων Εργασίας (ΕΕ) με σαφώς καθορισμένους Στόχους και Παραδοτέα. Αρχικά, στο πλαίσιο των δράσεων της ΕΕ1 θα αναπτυχθεί μία πλήρης, στοχευμένη και ενοποιημένη βάσης δεδομένων, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία απαραίτητα για την εκτέλεση του έργου, και η οποία θα κοινοποιείται και θα εμπλουτίζεται με δεδομένα από όλους τους συμβαλλόμενους φορείς. Αυτή η βάση θα αποτελέσει κύριο εργαλείο αξιολόγησης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων που θα προκύπτουν κατά τη διάρκεια του έργου. Στη συνέχεια, το έργο προχωράει παράλληλα σε τρεις αλληλένδετες επιστημονικές περιοχές. ΕΕ2: Προσδιορισμός των σημαντικότερων πηγών φυτικής προέλευσης στην ελληνική βιοποικιλότητα για την απομόνωση της λουτεολίνης και παραγώγων της. Θα συλλεχθούν διάφορα φυτικά είδη από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας για να βρεθούν γενότυποι με αυξημένη περιεκτικότητα σε λουτεολίνη και τα παράγωγά της. Επίσης θα καλλιεργηθούν είδη που παρουσιάζουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λουτεολίνη και τα παράγωγά της. Εν συνεχεία, θα μελετηθούν, σε εργαστηριακό επίπεδο, διάφορες τεχνικές απομόνωσης της βιοδραστικής ουσίας και παραλαβής εμπλουτισμένων εκχυλισμάτων, με στόχο τόσο την επίτευξη υψηλής καθαρότητας λουτεολίνης, όσο και την επίτευξη υψηλής αποδοτικότητας μέσω μιας βιώσιμης παραγωγικής διαδικασίας, η οποία δεν θα προκαλεί σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης αξιοποίησης φυσικών προϊόντων για την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων.
ΕΕ3: Παράλληλα με τη διαδικασία απομόνωσης της βιοδραστικής ουσίας, φυτικά είδη που προέρχονται από την ελληνική χλωρίδα (ΕΕ2), θα μελετηθούν, σε εργαστηριακό επίπεδο, διάφορες τεχνικές (όπως υβριδικά λιπιδικά ή νανο/μικρο-πολυμερικά συστήματα, μικρο(νάνο)-γαλακτώματα, σύμπλοκα με κυκλοδεξτρίνες, δενδριμερή ή ιοντοεναλλακτικές ρητίνες, υγροί κρύσταλλοι, κ.α.) για τον εγκλεισμό της λουτεολίνης και παραγώγων της σε φορείς/συστήματα μεταφοράς φαρμάκων κατάλληλων για στοματική χρήση. ΕΕ4: Σχεδόν παράλληλα με τις δύο παραπάνω ΕΕ, θα μελετηθούν και οι ιδιότητες των νέων στοματικών καλλυντικών σκευασμάτων (οδοντόπαστα και πήκτωμα (gel)) τα οποία θα πρέπει να είναι σε θέση να διατηρούν όλα τα επιθυμητά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά κατάλληλων στοματικών καλλυντικών σκευασμάτων (γεύση, οσμή, υφή, χρώμα, αίσθηση στο στόμα κτλ.). Ακολούθως, στην ΕΕ5 τα παραπάνω αποτελέσματα που αναφέρονται σε δοκιμές εργαστηριακής κλίμακας, θα αξιολογηθούν και θα παρέχουν τα απαραίτητα δεδομένα για τη διαδικασία αύξησης κλίμακας (scale-up) και την παραγωγή μίας δοκιμαστικής πιλοτικής παρτίδας υπό καθεστώς cGMP. Η μία από τις συνθέσεις/σκευάσματα (το πήκτωμα) που θα προκύψει από αυτό το στάδιο θα αξιολογηθεί προκλινικά, με μελέτη αποτελεσματικότητας σε σκύλους Beagle, μέσω τυφλής διαδικασίας σύγκρισης της συσσώρευσης της μικροβιακής πλάκας και της τρυγίας σε σκύλους που θα λαμβάνουν το σκεύασμα και σε σκύλους μάρτυρες (ΕΕ6). Τέλος, το σκεύασμα που θα προκύψει καθώς και οι καινοτομίες που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του έργου θα εκτιμηθούν οικονομοτεχνικά και θα καταστρωθεί σχέδιο αξιοποίησης και διάχυσης των βασικών αποτελεσμάτων (ΕΕ7), ενώ παράλληλα θα αξιολογηθούν και θα οργανωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την εξασφάλιση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των σημαντικότερων καινοτομιών του έργου (ΕΕ8)
Το έργο συγκεντρώνει ερευνητές και επιστήμονες με διαφορετική εμπειρογνωμοσύνη και αντικείμενα (χημεία & τεχνολογία φυσικών προϊόντων, φαρμακευτική τεχνολογία, τεχνολογία πολυμερών, μηχανική χημικών διεργασιών, φαρμακολογία φλαβονοειδών, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, γνώση της ελληνικής βιοποικιλότητας, αξιοποίηση και καλλιέργεια αυτοφυών φυτικών ειδών με σημαντικές ιδιότητες, φαρμακευτική ανάλυση κ.α.), με ιδιαίτερη εμπειρία και γνώση σε θέματα που σχετίζονται με την απομόνωση, την αξιολόγηση και τον χαρακτηρισμό βιοδραστικών ουσιών φυτικής προέλευσης από την Ελληνική βιοποικιλότητα, καθώς και εμπειρία στην ανάπτυξη και τη βιομηχανική παραγωγή καινοτόμων φαρμακευτικών, καλλυντικών και ιατροτεχνολογικών σκευασμάτων.
Συλλογή και αξιολόγηση των αναγκαίων δεδομένων τόσο από την τεχνική και επιστημονική βιβλιογραφία όσο και από την ιατρική και φαρμακευτική πράξη, ώστε να οριοθετηθούν οι κύριες παράμετροι έρευνας, ανάπτυξης και σχεδιασμού των τεχνολογιών που θα διερευνηθούν για όλες τις φάσεις του έργου.
Απομόνωση (με διάφορες μεθόδους) και η ταυτοποίηση λουτεολίνης ή/και παραγώγων της από φυτά της ελληνικής βιοποικιλότητας ή/και παραπροϊόντα βιομηχανιών αγροδιατροφής, καθώς και η επιλογή της βέλτιστης ροής εργασιών για την απομόνωσή τους.
Εργαστηριακή ανάπτυξη ενός κατάλληλου συστήματος μεταφοράς φαρμάκου (λουτεολίνη) για χρήση στη στοματική κοιλότητα.
Εργαστηριακή ανάπτυξη ενός κατάλληλου στοματικού σκευάσματος με τη μορφή οδοντόκρεμας και πηκτώματος (gel) για τη χορήγηση της λουτεολίνης.
Αύξηση κλίμακας (από εργαστηριακή σε βιομηχανική) για την παραγωγή των στοματικών σκευασμάτων της λουτεολίνης και η παραγωγή και επικύρωση μιας δοκιμαστικής πιλοτικής παρτίδας.
Έλεγχος τοξικότητας του σκευάσματος σε πειραματόζωα αρουραίους και μελέτη αποτελεσματικότητας του σκευάσματος σε πειραματόζωα σκύλους
Τεχνοοικονομική αξιολόγηση και κατάστρωση κατάλληλου επιχειρηματικού σχεδίου για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων, και η διάχυση της γνώσης και των αποτελεσμάτων του έργου.
Aπόκτηση και προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (π.χ. μέσω της απονομής διπλώματος ευρεσιτεχνίας) που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του έργου.
To έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T2ΕΔΚ-01627)