Mε το έργο φ-Water επιτυγχάνεται η προαγωγή των επιχειρηματικών επενδύσεων στην Ε&Κ, καθώς και η ανάπτυξη δεσμών και συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων και κέντρων έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Μέσω της επίτευξης των στόχων της, η πρόταση εντάσσεται εμφανώς στην κατηγορία επενδύσεων που κινούνται προς την κατεύθυνση για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σύμφωνα με τους τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3). Bασικοί στόχοι του προτεινόμενου έργου φ-water είναι:
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Σ. Ιωάννου – Ν. Καπουσίζης Ο.Ε.
Για την υλοποίηση των στόχων, το έργο συγκεντρώνει ερευνητές, επιστήμονες και εταίρους με διαφορετική εμπειρογνωμοσύνη και αντικείμενα. Η κύρια πρόκληση του έργου αφορά την αξιοποίηση των υπαρχουσών γνώσεων, εμπειρίας και δεξιοτήτων για να επιτευχθεί η απαραίτητη τεχνολογική πρόοδος πέραν της τρέχουσας τεχνολογικής στάθμης και να επιλυθούν συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα ώστε να καταστεί εφικτή και οικονομικά βιώσιμη η Η/Μ επεξεργασία του νερού. Οι εταίροι που επελέγησαν για την προτεινόμενη σύμπραξη εμφανίζουν εμπειρία και διακριτές ικανότητες ως προς την συμπληρωματικότητα της εκτέλεση των ερευνητικών έργων και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών.
Το επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας του προτεινόμενου έργου στην παρούσα φάση και πριν την ολοκλήρωση του παρόντος έργου είναι στο δύο-τρία (TRL 2-3) καθώς το ΑΠΘ έχει αναπτύξει μια εργαστηριακή συσκευή για την οποία έχει καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (GR20200100458). Μετά την περάτωση του έργου το επίπεδο ετοιμότητας εκτιμάται ότι θα φτάσει στο έξι (TRL 6). Με το έργο και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων προάγεται η διεπιστημονική σκέψη προς την επίλυση σημαντικών προβλημάτων, αξιοποιώντας πλεονεκτήματα τεχνικών και μεθόδων από διαφορετικούς τομείς ειδίκευσης.
Για να επιτευχθεί αυτό, έχει διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Εργασίας το οποίο έχει δομηθεί με βάση τους κύριους στόχους του έργου. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, η μεθοδολογία του έργου περιλαμβάνει την κατάρτιση έξι (6) ξεχωριστών Ενοτήτων Εργασίας (ΕΕ) καθεμία με συγκεκριμένους στόχους και Παραδοτέα (Π) οι οποίες απαντούν σε συγκεκριμένες τεχνολογικές και επιστημονικές προσκλήσεις, ενώ οι δράσεις για τη διαχείριση και το συντονισμό του έργου καθώς και οι απαραίτητες δράσεις δημοσιότητας και διάχυσης των αποτελεσμάτων θα λάβουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου σύμφωνα. Οι EE έχουν σχεδιαστεί ώστε να γίνεται βέλτιστη κατανομή του φόρτου εργασίας μεταξύ των εταίρων με παράλληλη εκμετάλλευση της σχετικής εμπειρογνωμοσύνης, των ικανοτήτων και των υποδομών τόσο της εταιρίας όσο και των ερευνητικών φορέων. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην χρονολογική ιεράρχηση των ΕΕ και την ανάπτυξη σημαντικής αλληλεπίδρασης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μεγιστοποιώντας τα αποτελέσματα του έργου. Με το επιλεγμένο σχέδιο δράσης και την κατάρτιση των ΕΕ επιτυγχάνεται η συνοχή και η αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου έργου εξασφαλίζοντας την καταλληλόλητα στη διάθεση των πόρων, του προϋπολογισμού και της ανάθεσης εργασιών ανάμεσα στους εταίρους.
Συλλογή και αξιολόγηση των αναγκαίων δεδομένων τόσο από την τεχνική όσο και την επιστημονική βιβλιογραφία, ώστε να οροθετηθούν οι κύριες παράμετροι έρευνας, ανάπτυξης και σχεδιασμού των τεχνολογιών.
Καθορισμός των χαρακτηριστικών του συστήματος φ-water και το εύρος τιμών των παραμέτρων λειτουργίας και ανάπτυξη του συστήματοςΑνάπτυξη και έλεγχος της συσκευής φ-water.
Μελέτη της επίδρασης του Η/Μ νερού στην απόδοση και αντοχή σε εχθρούς και ασθένειες θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
Δοκιμή και ο έλεγχος του Η/Μ νερού αλλά και φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων τα οποία θα έχουν επεξεργαστεί με το εν λόγω Η/Μ νερό.
Τεχνοοικονομική – περιβαλλοντική αξιολόγηση των προτεινόμενων τεχνολογιών, η κατάστρωση κατάλληλου επιχειρηματικού σχεδίου για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων και η διάχυση των αποτελεσμάτων.
Κατάθεση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας δημοσιεύσεις, συνέδρια και σχέδιο διασύνδεσης με την αγορά.
Το έργο με τίτλο «Ανάπτυξη νέου καινοτόμου συστήματος ηλεκτρομαγνητικής επεξεργασίας νερού πολλαπλών εφαρμογών» (Κωδικός έργου: ΚΜΡ6-0081850) υλοποείται στο πλαίσιο της Δράσης «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και Εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» 2014-2020»